Hjelp jeg har fått virus! Hva gjør jeg?

Det kan være flere årsaker til at man får virus, selv om man har antivirus

Maskiner kan aldri sikres 100% mot virus, selv om det er installert antivirus. En del gratisversjoner er ikke gode nok til å fange opp mesteparten av det som finnes der ute. Det kan være noe feil med antivirusprogrammet, eller lisensen er ut-datert, som vil gi brukere falsk trygghet.

Hvis uhellet først er ute, du har fått virus på maskinen!!

Hvis maskinen først er infisert, har det mye å si hva maskinen er smittet av.

Kryptovirus

Noe av det verste som finnes nå til dags er Krypto-virus. Det finnes utallige varianter og de gjør stor skade. Hvis du først har fått det inn på maskinen er det vrient uten en god backup. Krypto-virus låser alle filene dine, og skaperne krever løsepenger for at du skal få de åpnet opp igjen. Å betale løsepenger anbefales ikke. Det er ingen garanti for å få åpnet opp filene, samt at dette nører opp under kriminalitet.

Ved Krypto-virus, så er løsningen å først få fjernet viruset med en god antivirus, eller en «removal-tool» for det aktuelle viruset. Så hente tilbake filene fra backup.  Har du filene dine i en sky-tjeneste, så har flere av disse en funksjon der man kan gå flere dager tilbake i tid. Dvs. du kan hente tilbake filene fra ett tidspunkt der de ikke er krypterte.

Det samme gjelder Windows 10. Det er mulig å sette hele maskinen din tilbake til ett tidspunkt før viruset infiserte maskinen.

Fjerning av virus

  1. Sjekk at du har antivirus på maskinen din
    1. Har du ikke, så bør dette på plass asap. Anbefales at man betaler for ett ordentlig program. Ikke fall for fristelsen til å bruke noe som er gratis. Det gir ikke mer enn ok, beskyttelse
  2. Sørg for at lisensen er i orden/betalt, og oppdater programmet, og definisjons-filer
  3. Skanne maskinen, og sjekk resultatet
  4. Hvis antivirus har funnet og fjernet virus, omstart maskinen og skanne en gang til for å sjekke at viruset virkelig er borte.
  5. Hvis ikke antivirus klarer å ta knekken på plageånden, så finnes det veldig ofte egne «removal-tools» dedikert til det enkelte viruset.
  6. Hvis dette heller ikke fører frem, så kan hele maskinen settes tilbake i tid (før du fikk virus). Les mer om hvordan dette gjøres her.

Jeg ønsker hjelp med sikkerhet og antivirus

For bedrifter uten egne IT-ansatte kan det være en trygghet om profesjonelle sikrer servere og maskiner. For større bedrifter med egne ansatte, er det ikke alltid det er tid til å ta tak i dette i en hektisk hverdag. Tangelo bistår gjerne med å hjelpe til å sikre bedriften din, så nøl ikke med å ta kontakt.