Hva er inkognito-modus?

Hva er det og hva gjør det

Inkognito-modus er en innebygd funksjon i de fleste moderne nettlesere. Modusen gjør det mulig å bruke nettleseren uten at informasjon lagres, som for eksempel søkehistorikk, cookies og autofyll. Tastekombinasjonen ctrl + shift + P eller ctrl + shift + N brukes for å åpne et nytt inkognito-vindu.

Lese aviser

Flere store nyhetsformidlere bruker i dag digitale sperrer, som for eksempel gir deg en kvote artikler å lese pr. uke. Ved å bruke inkognito-modus kjenner ikke nettsiden hvor mange artikler du allerede har lest, og dermed får du fortsette.

Flere mail-kontoer

Dersom du er en av de som har flere mailbokser kan det være tidsbesparende å slippe å logge ut for hver gang du skal inn på en ny mail-boks. Åpne separate inkognito-vinduer, så slipper du at du blir automatisk logget inn på feil mail-boks. Også mye brukt for Facebook som kjøres på en delt datamaskin.

Se på YouTube

Algoritmen nettsider som blant annet YouTube bruker, sørger for å gi deg innhold basert på hva du har vist interesse for tidligere. Det er både en fordel og en ulempe. Fordelen er at du finner relevant innhold fort, ulempen er at vi i all hovedsak blir frontet med innhold som bekrefter og støtter det vi tror på og er interessert i.

Deling av enheter

Litt samme som flere mail-kontoer, men i dette tilfellet er det også for å slippe å slette unna all brukerinformasjon o.l. etter bruk.

Netthandel og reklame

Informasjonen nettleseren lagrer om deg blir brukt av nettbutikker til å påvirke deg til å kjøpe. Det er godt kjent at dersom du ser på en jakke på en bestemt nettbutikk, vil denne jakken komme som reklame på andre nettsider.

Generelt vil Inkognito-modus hjelpe deg å holde deg litt mer anonym når du ferdes på Internett.