Hvordan fikse en treg PC

Hvordan få raskere PC
Tips til hvordan du selv kan gjøre maskinen din raskere

Hvordan fikse en treg PC? Du trenger ikke være profesjonell IT-tekniker for å utføre de fleste av punktene under.

 1. La oss begynne med det enkleste først. Hvor gammel er maskinen din? Er maskinen 6-7 pluss år har den antagelig gjort jobben sin, og du kan vurdere å bytte den ut.
 2. Flere antivirus programmer installert på samme pc, kan skape problemer. Ofte følger det med antivirus på nye maskiner, og blir liggende selv om en kjøper/installerer ny.
 3. Endre utseende i Windows 10 for maksimal ytelse.
 4. Virus/Malware. Sørg for at du har ett oppdatert antivirus program, og skann maskinen etter uhumskheter.
 5. Lite diskplass. Begynner diskene å bli fulle kan det fort gå tregt. En del Windows prosesser krever nok plass på harddisken for å kjøre ordentlig.
 6. Mange programmer installert på maskinen som ikke brukes. Alle programmer har prosesser som starter opp samtidig som maskinen. Disse bruker av ressursene maskinen har tilgjengelig (minne, disk og prosessor). Avinstaller alle programmer du ikke trenger.
 7. Sette i mer minne i maskinen er ofte en billig investering om maskinen ikke er for gammel.
 8. Har du ikke SSD harddisk, så vil ett bytte av harddisk gi deg en mye raskere maskin. Heller ikke en kostbar investering.
 9. Skru på automatisk optimalisering av systemdisken (C:\).
 10. Over tid blir Windows ofte tregere. En reinstallasjon gjør susen. Dette var tungvint i tidligere versjoner av Windows. I Windows 10 derimot kan man gjøre en «refresh» av Windows, og beholde alle filer.
 11. Hvis maskinen har tradisjonell harddisk (ikke SSD) kan du få raskere maskin ved hjelp av Windows 10 programmet «Readyboost».
 12. Passe på at Windows sideveksligsfil/pagefile justeres automatisk.
 13. Justere det visuelle brukergrensesnittet/designet i Windows 10 for maksimal ytelse.
 14. Sjekk tjenester for skylagring, som kan stjele kapasitet (MS OneDrive, Google Drive, DropBox m.m). Står den og synkroniserer store mengder data?
 15. Slå av automatisk oppstart av programmer du ikke trenger til daglig.

Microsoft har også noen tips for Windows 10 her. Endel av tipsene er de samme.

Har din bedrift behov for assistanse for å løse problemer med trege maskiner, programmer eller nettverk så ikke nøl med å ta kontakt. Vi i Tangelo bistår mer enn gjerne med dette.